Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 62 599 599
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 62 599 599

Sajtóközlemény /2023.05.16./ Belvízbiztonság növelése a Dél-Alföldön: A Körtvélyesi szivattyútelep átépítése - LOT1

kortvelyes projekt.jpg

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2,950 milliárd forint európai uniós támogatási forrásból átépítik a Körtvélyesi szivattyútelepet, amely által javul az érintett terület vízgazdálkodási helyzete, nő a belvízbiztonság, csökken a belvízi elöntések kockázata, védettebbé válnak a hatásterületen élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a mezőgazdasági területek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósítja meg a „Belvízbiztonság növelése a Dél-Alföldön: A Körtvélyesi szivattyútelep átépítése - LOT1” elnevezésű, KEHOP-1.3.0-15-2021-00032 azonosító számú európai uniós projektet.

A Széchenyi 2020 program keretében végrehajtott beruházás fő célja a visszatartott és hasznosítható vízkészlet növelése a rendszerben, a vízgazdálkodási állapotok javítása. A korszerű telep üzembeállításával biztosíthatóvá válik a mentett oldali vízvisszatartás növelése, a vízkészletek helyben tartása, illetve megőrzése. Ezzel együtt az ár- és belvízbiztonság javítása, valamint energiahatékonyság és üzembiztonság növelése is megvalósul a közel 60 éves szivattyútelep átépítésével, mely intézkedések hatására csökken az ár- és belvízi kockázat.

A kivitelezési munkálatok folyamatban vannak, amely során átépítik a meglévő szivattyútelepet, új magasvezetésű töltéskeresztező műtárgy létesül, továbbá az üzembiztonság és a szivattyútelep megközelíthetőségének érdekében üzemi utat hoznak létre.

A kivitelezési munkák tervezett befejezése: 2023. év vége.

A projekt a „KEHOP 1.3.0 – Fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása” pályázati konstrukcióban, európai uniós alapokból származó, 100 %-os vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg, összesen bruttó 2.950.326.362,- forintból.

A FINANSZÍROZÁS A COVID19-VILÁGJÁRVÁNYRA ADOTT UNIÓS VÁLASZ RÉSZEKÉNT TÖRTÉNIK

A projektről bővebb információt a http://belvizbiztonsagativizig.ovf.hu/ oldalon olvashatnak.