Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 62 599 599
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 62 599 599

Sajtóközlemény /2023.05.09./ Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése

gyala vizgazdalkodas.JPG

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2,52 milliárd forint európai uniós támogatási forrásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően a Gyálai Holt-Tisza komplex rendezésével javul az érintett terület belvízvédelmi biztonsága, a holtág ökológiai állapota és a hatásterületen élő lakosok életminősége.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósítja meg a „Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése” elnevezésű, KEHOP-1.3.0-15-2021-00028 azonosító számú európai uniós projektet.

A Széchenyi 2020 program keretében végrehajtott beruházás fő célja a jó ökológiai állapot elérése; a biodiverzitás növelése; a degradált állapotok megszüntetése; a természetes folyásirány visszaállítása; a holtág teljes, 18 km-t meghaladó szakaszának összekapcsolása; a megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlás biztosítása; valamint az érintett lakosság egészséges életfeltételeinek javítása.

A kivitelezés a tervezett műszaki ütemtervnek megfelelően történik. Folyamatban van: a Gyálai Holt-Tisza mederrendezése; a cölöpsoros partvédelem kiépítése; a Hattyasi szivattyútelep reverzibilissé alakítása és új vízkivételi mű létesítése; a Gyálai Holt-Tisza mentén új vízkormányzó műtárgy beépítése, a meglévő műtárgyak felújítása; valamint a vízminőségi monitoring állomások és vízhozam mérő állomás fejlesztése.

A kivitelezési munkák tervezett befejezése: 2023. szeptember 30.

A projekt a „KEHOP 1.3.0 – Fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása” pályázati konstrukcióban, európai uniós alapokból származó, 100 %-os vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg, összesen bruttó 2.528.387.500,- forintból.

A FINANSZÍROZÁS A COVID19-VILÁGJÁRVÁNYRA ADOTT UNIÓS VÁLASZ RÉSZEKÉNT TÖRTÉNIK

A projektről bővebb információt a http://gyalavizgazdalkodas.ovf.hu/ oldalon olvashatnak.