Kezdőlap | Híres elődeink | Dégen Imre
Dégen Imre

(Miskolc, 1910. nov. 8. – Gyöngyös, 1977. jún. 16.)
Dégen Imre Mérnöki tanulmányait a prágai és a bécsi műegyetemen végezte (1934). Műszaki tevékenységét magánmérnöki irodákban kezdte.

1945-ben Csepel Mérnöki Hivatalának vezetője és az újjáépítés műszaki irányítója. 1945-től az Országos Földbirtokrendező Tanács tagja és a földreform végrehajtásának műszaki vezetője volt.

1955-től a vízügyi szolgálat vezetője, előbb mint főigazgató, majd 1968-tól az Országos Vízügyi Hivatal (OVH) elnöke. Árvízvédelmi kormánybiztosként irányította az 1965. évi nagy dunai árvíz és az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz elleni védekezést.

Vezetése idejére esik a vízügyről szóló 1964: IV. tc. megalkotása és ennek szellemében a vízkészletek mennyiségi és minőségi védelmének megszervezése.

1970-től címzetes egyetemi tanár és 1972-től a Vízgazdálkodási Tanszéki Csoport vezetője.

1975-ben nyugalomba vonult, de tudományos munkásságát folytatta. Munkásságához fűződik a korszerű, egységes vízügyi igazgatás szervezetének kiépítése és megerősítése, a mezőgazdasági vízgazdálkodás távlati fejlesztési koncepciójának kialakítása és a tervezés alapjául szolgáló Országos Vízgazdálkodási Keretterv kidolgozása, a Kiskörei (Tisza II) Vízlépcső és a csatlakozó öntözőrendszerek megépítése és a vízügyi szakemberképzés továbbfejlesztése, az UNESCO nemzetközi hidrológiai továbbképző tanfolyamának szervezése. Része volt a környező országok vízügyi együttműködésének kialakításában és ezen belül a Tisza-völgye vízgazdálkodásának közös fejlesztésében. Több mint száz tanulmánya jelent meg a hazai és nemzetközi szaksajtóban a vízgazdálkodás elmélete és gyakorlata köréből.

1958-tól alelnöke volt a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) és tiszteletbeli tagja az Österreichischer Wasserwirtschaftsverbandnak. A korszerű vízgazdálkodási tervezés elméletét megalapozó egyetemi tan- és kézikönyve külföldön is elismert munka.

Autóbaleset áldozata lett.
Főbb művei:
  • A vízgazdálkodás helyzete és fejlesztési célkitűzései (Bp., 1969);
  • Az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz és tapasztalatai (Vízügyi Közl., 1971. 3. sz.);
  • Ökonomische Grundlagen der Wasserwirtschaft (Österreichische Wasserwirtschaft, 1972. 5–6. sz.);
  • Vízgazdálkodás (I.) (A vízgazdálkodás közgazdasági alapjai, egy. tankönyv, Bp., 1972);
  • Magyarország vízgazdálkodása (Mezőgazdasági Gépészet és Építészet, 1973. 2. sz.): A Tisza hasznosítása Magyarországon és a Tisza-völgyi országok vízgazdálkodási együttműködése (oroszul is) (Vízügyi Közl., 1974. 2. sz.);
  • Az európai víziútrendszer és a Duna (Gazdaság, 1974. 4. sz.). – Irod. D. I. (Vízgazdálkodás, 1977. 4. sz.).

(Forrás: Internet)
Frissítve: 2010.08.19
Nagyszöllősi Nóra
Valid XHTML 1.0 Transitional
Kezdőlap | Elérhetőségeink | Honlaptérkép