Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
WATER CoRe konferencia - “Vízhiány és aszály, szoros együttműködés az európai régiók között”

Szentendre, 2010. november 3-4.
frissítve: 2011.01.04; Frank Szabolcs (PBO OV)
www.watercore.eu
Az INTERREG IVC pályázati kiírásban indított nemzetközi projekt, 14 partnerrel az oldalán újabb mérföldkőhöz érkezett.

A projekt második, minden partnert érintő hivatalos találkozója, munkaértekezlete - „working groups meeting” - 2010. november 3-4. között került megrendezésre Szentendrén.

A házigazda szerepét az egyik magyar partner töltötte be (Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (REC), Hungary), s közel 40 vízgazdálkodási szakértő volt jelen Európa 7 különböző országából.

A szakértők több területre fókuszálva mondták el nézeteiket és szakmai tapasztalataikat, többek között a vízigény, az aszálymenedzsment, a klimatikus változások hatása valamint a lakosság részvétele a problémák kezelésében témakörökön belül. A korábban megalakított 4 munkacsoport a következő: WGA - Vízgazdálkodás hatékonyságának javítása a vízigény oldaláról nézve (ezen belül WGA1-építési tapasztalatok és WGA2-gazdasági és pénzügyi megoldások), WGB - Aszály menedzsment, WGC - Klímaváltozás hatása a vízgazdálkodásra, WGD - Lakosság részvételének és tudatosságának erősítése az aszállyal és víztakarékossággal kapcsolatban.
Szentendrei REC központ
 
Előadást készítetünk az Igazgatóság egy aszály és vízpótlási kérdésekkel foglalkozó projektjével kapcsolatosan („Complex water prevention programme in the drainage system of Nagyszéksós lake”). Munkát vállaltunk a „legjobb gyakorlat kézikönyve” dokumentum összeállításában, meghatároztuk, hogy mely projektek kerüljenek a kézikönyvbe a WGA1, WGA2 kategóriában. Összesen 37 db mintaprojekt került ezen fejezetbe, ebből 3 db ATI-VIZIG által megvalósított beruházás.

Az elmúlt félévben végzett munkának köszönhetően rengeteg tapasztalat gyűlt össze, melyeket témakörönként elkülönítve egységes szerkezetbe foglaltak a munkacsoportok vezetői. A szakmai találkozó végére megszületett a "Handbook of Best Practices" elnevezésű kiadvány is, amely output indikátorként a projekt egyik fő eleme. Mindösszesen 107 db ún. mintaprojekt került a könyvbe, projektenként max. 2 oldal összefoglaló szöveggel és a projektgazda alapadataival.
A WaterCore partnerei
 
Döntés születet a bilaterális kapcsolatok 2011-ben történő megindításáról. Ehhez járult hozzá az ún. „poster exhibition” kiállítás, amely a partnerek hasznos projektjeit bemutató poszterekből állt. Elkészült az „list of interests” dokumentum is, amely a projektek iránti érdeklődést tünteti fel a partnerek által.

A konferencia rendkívül jól szervezett és szakmailag is hasznos esemény volt, s egyúttal jó kiinduló pontot adott a jövőbeni sikeres és hasznos kooperációhoz európa más régióival.
A WATER CoRe projekt partnerei
A WATER CoRe projekt partnerei
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240