Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Beszámoló a WaterCore projekt hatodik, s egyben záró rendezvényéről

Bologna (Olaszország)
frissítve: 2013.01.29; Frank Szabolcs (PBO OV)
A vezető partner (Ministry of Environment, Energy, Agriculture and Consumer Protection of Hessen) együttműködve az olasz projekt partnerrel (General Directorate for Environment and for Soil and Coast Protection of Emilia-Romagna) közösen rendezte meg a WaterCore projekt hatodik, minden partnert magába tömörítő szakmai rendezvényét (http://www.watercore.eu/event). A több mint 2,5 éve tartó projekt szakmai lezárásnak tekinthető konferencián Priváczkiné Hajdú Zsuzsa, Nagyszöllősi Nóra és Frank Szabolcs kollegák vettek részt 2012. november 29-30. között.
Emilia-Romagna régió logója


A többnapos rendezvényen 14 partner szervezettől valamint az EU aszálypolitikával foglalkozó szervezeteitől mintegy 50 vízgazdálkodási szakértő vett részt Európa 7 különböző országából. A helyszín a Bologna-ban lévő - Emilia–Romagna régió tartományi székhely - Palazzo Re Enzo konferencia központ volt.

Igazgatóságunk a szakmai műhelyek munkájában vállalt jelentős szerepet.
A záró rendezvény központi témái az első napon a következők voltak.
Henriette Faergemann az Európai Bizottság Aszály és Vízhiány Csoportjának vezetője aktuális szakmapolitikai kérdésekről számolt be a klímaváltozás európai vonatkozásait szem előtt tartva.

Johanna Bähn (INTERREG IVC Joint Technical Secretariat) a nemzetközi együttműködésen alapuló EU programok szakértője előadást tartott a régiók közötti kohézió további erősítésének lehetőségeiről, különös tekintettel aszály és vízhiány okozta problémák felszámolására.

www.watercore.eu
A következő előadó – Sylvie Coyaud – az Il Sole-24 Oreés és a D-La Repubblica szaklapok rovatvezető újságírója beszámolt a régióban bekövetkezett vízhiány okozta káros következményekről, amely Olaszország északi területein súlyos gondokat jelentett. A fellépő vízhiány elleni küzdelemre hívta fel a figyelmet, amelyet a sajtón keresztül még nagyobb hangsúlyt kaphat.

Carlo Cacciamani professzor az ARPA-SIMC olasz hidrometerológiai szolgálat vezetője beszámolt arról a tényről, miszerint Olaszországban a klímaváltozás hatásai már napjainkban érezhetőek és gondot jelentenek. Ezen állítást tudományos eszközökkel alátámasztott kutatói munka bizonyítja.

Alessandro Rovinetti az EU lakossági kommunikációs feladatainak ellátásáért felelős szervezet titkára vázolta, hogy milyen kommunikációs lehetőség kínálkoznak a vízhiány okozta problémák kezelésére a lakosság körében.

Rosanna Bissoli, mint a régió vízgazdálkodásért felelős titkárságának vezetője elmondta, hogy milyen jogszabályi intézkedésekkel tudták csökkenteni a régióban az aszálykárokat a 2011-2012. években.

Bemutatásra került egy rövid játékfilm “water core – il comportamento anomalo dell’acqua” címmel, amely a jövőbeni klímaváltozás hatására bekövetkező ivóvíz hiánnyal kapcsolatos konfliktusra, a vízzel kapcsolatos viselkedésünkre helyezte a hangsúlyt.

A délutáni szekció első előadójaként Barbara Ehrle-Manthey projektmenedzser (Hessen) számolt be a projekt állásáról, a legfontosabb eléret eredményekről és a hátralévő feladatokról. A délután szekcióban került sor az elkészült „e-learning” oktató/ismeretterjesztő modul bemutatására, melynek lényegi elemeiről korábbi cikkeinkben már beszámoltunk.

Ezt követően a különböző munkacsoportok vezetői tartottak előadást azon szakmai tevékenységről, amelyet az elmúlt 2 évben sikerült teljesíteni. Többek között hallhattunk a diszeminációs feladatok végrehajtásáról, a REC (Regional Environmental Center, Szentendre) által életre hívott ún. „Focal Point” megalakításáról, amely a dél-kelet európai régióban főleg a balkáni területen fekvő országokban terjeszti a watercore projekt eredményeit.

A tapasztalatok átadása, amely a projekt egyik fő célkitűzése volt sikeresen megvalósult. Ennek ékes bizonyítéka az a kézikönyv, amely nyomtatott és digitális letölthető formában is megjelent (http://www.watercore.eu/news). Megszületett továbbá az az akció terv és politikai ajánlás, amely európai és nemzeti szinten egyaránt iránymutatásokat fogalmaz meg a vízhiány okozta problémák felszámolására. Ennél sokkal részletesebb és konkrétabb iránymutatással szolgál a régiónként kidolgozott ún. „Regionális Akció Terv” című dokumentum, amely elkészült többek között a Dél-Alföldi Régióra vonatkozóan is és angol nyelvű változata letölthető az ATI-VIZIG honlapjáról (http://www.ativizig.hu/projektx/interreg_wcore).


A második napon a délelőtti szekcióban egy politikai platformot szerveztek a házigazdák. Az eseményre minden partner ország delegált egy a döntéshozói szinten közreműködő szakembert. Országunkat a Vidékfejlesztési Minisztérium Vízgyűjtőgazdálkodási és Vízvédelmi Főosztályának küldöttsége képviselte. Jelinek Gabriella Főosztályvezető Helyettes asszony aláírásával látta el azon „Egyetértési Egyezmény”-t, amely a watercore projekt főbb megállapításait és cselekvési javaslatait tartalmazza.

A délutáni szekcióban a projektvezetői ülésen általános projektmenedzsment kérdésekben állapodtunk meg, a jelentéstételi kötelezettségeinket tisztáztuk, s az „e-learning” modul használatba vételéhez szükséges, még hátralévő feladatok határidejét rögzítettük. Mindegyik modul adatokkal való feltöltése megtörtént. Fordítás után minden partner anya nyelvén elérhető lesz.

A projektnek több hivatalos rendezvénye már nem lesz, a projekt zárása 2013. április 30-án megtörténik.
FOTÓ DOKUMENTÁCIÓ - (fotók: Nagyszöllősi Nóra PR referens)
Water Core hatodik konferencia
Bologna (Olaszország)
Powered by Flash Gallery
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240