Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
„A Medencés kikötő infrastrukturális fejlesztése”

KÖZOP-4.6.0-14-2014-0001

frissítve: 2015.06.25; Megyery Tamás (projektmenedzser)
A projekt adatai:
Kedvezményezett: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
  6720 Szeged, Stefánia 4. Tel.: 62/599-599, Fax: 62/599-555
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
  Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság

1011 Budapest, Fő utca 44-50. Tel.: +36-1-795-1700
Projektmenedzsment: Megyery Tamás projektmenedzser ATIVIZIG
Frank Szabolcs Beruházási és Vagyonkezelési Osztály osztályvezető, pályázati ügyintéző ATIVIZIG
Rácz Szabó Gabriella pénzügyi terület felelőse ATIVIZIG

Tel.: +36 62/599-599
Projektösszeg: 70.587.362 Ft
(85 % EU finanszírozás: 59.999.257 Ft
15 % önerő: 10.588.105 Ft)
A projekt időtartama: 2014. október 01 – 2015. május 31.
A projekt helyszíne: ATIVIZIG Medencés Kikötő, Szeged
Generál kivitelező: BÉKÉS DRÉN Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft.
Az elmúlt hónapokban megújult az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) kezelésében lévő Szegedi Medencés Kikötő alap infrastruktúrája a kornak megfelelő szakmai és műszaki színvonal biztosítása, valamint a korszerű kikötői szolgáltatásnyújtás érdekében. A fejlesztés a Közlekedési Operatív Program keretében, 85 %-os uniós támogatással, összesen 70,58 millió forintból valósult meg.
A megvalósult projekt helyszíne:
Beruházás indokoltsága:
Szeged kereskedelmi központi funkciójában jelenleg a közúti áruszállítás dominál, ezért érdemes előtérbe helyezni a hazai közlekedésfejlesztési és környezetvédelmi koncepciókban is kiemelt fontosságú, környezetbarát közlekedési módok bekapcsolását áruszállításba.

Szegedtől délre, a Tisza folyó jobb part 169,3 fkm szelvényének környezetében üzemel (kereskedelmi és téli kikötői funkcióval) a Szegedi Medencés Kikötő, amely kapcsolatot biztosít a közúti és a vízi áruforgalom között.
A projekt keretében megvalósuló fejlesztések
1. Partbiztosítás, tönkrement padka helyreállítása
A tartós igénybevétel során megsérült padka felületének, burkolatának helyreállítása, továbbá ezen a szakaszon megsérült lábazati kőszórás, mint partbiztosítási mű eredeti állapotának kialakítása történt meg.
2. KMZ burkolat javítása
A kikötőmedencét övező töltés vízoldali rézsű burkolatát a lábazati kőszórás és a stabilizált közbenső padka közötti szakaszon, egymással négyzethálós kialakításban összekapcsolt, előre gyártott vasbeton elemek alkotják. Ezen elemek homokos kavics ágyazatra terített szűrő szöveten fekszenek, az általuk alkotott hálót zúzott kő tölti ki. Ezen burkolatot a kikötőmedencét övező térburkolatokról, a rézsűkön át lezúduló csapadékvíz hatására, valamint a veszteglő uszályok rögzítése során megrongálódtak, ezért volt szükséges a helyreállítása.
3. Út- és térburkolat helyreállítása
A Medencés Kikötő Hajózási Bázisának telephelyére vezető út több helyen is tönkrement, kikátyúsodott, ezáltal a célforgalom számára egyre nehezebben volt használható. A telephelyen belül található út- és térburkolatok állapota az elmúlt évtizedek használata során jelentősen leromlott. Ezen sérült beton felületek helyreállítása mintegy 6651 m2 kiterjedésben történt meg.
4. Meglévő kikötői épület átalakítása, korszerűsítése
A Hajózási Bázis telephelyén lévő, könnyűszerkezetes épület koránál fogva elavulttá vált, ezért elengedhetetlen volt ennek felújítása. A projekt keretén belül felújításra került a tetőszerkezet, az irodahelységek és a közlekedők burkolata. Az épületenergetikai korszerűsítés keretében pedig a nyílászárók korszerűsítése, a válaszfalak hőszigetelése valósult meg.
A projekt hatásai
A fejlesztés eredményeképpen a Szegedi Medencés Kikötő alapinfrastruktúrája jelentős mértékben javult, ezáltal biztosítva a terület áruforgalmi szerepkörének növekedését.

A Hajózási Bázis telephelyének fejlesztése révén létrejött egy olyan igényes, modern munkakörnyezet, amely már megfelel a 21. század elvárásainak, és amely hozzájárul a komfortosabb munkakörnyezet és a fenntartható fejlődés alapelveinek megvalósításához.

A kivitelezési munkálatok 2015. március 10-én kezdődtek és 2015. május 31-én fejeződtek be. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Fotódokumentáció

No flash player!

It looks like you don't have flash player installed. Click here to go to Macromedia download page.

Kivitelezés
Kivitelezés után
Sajtómegjelenések:
Kapcsolódó anyagok:
 
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240