Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 62 599 599
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 62 599 599

Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése – KEHOP-6.4.1-22-2023-00010

gyala vizgazdalkodas 2.JPG

A projekt célja: a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése a tiszai vízkivétellel, mederkotrással, a kisműtárgyak rekonstrukciójával és a vízrajzi létesítmények telepítésével.

A Gyálai Holt-Tisza rekonstrukcióba vont szakaszán elsődleges cél a Víz Keretirányelv (VKI) előírásainak megfelelően, a jó ökológiai állapot elérése, a biológiai sokféleség növelése, a degradált állapotok megszüntetése, a természetes folyásirány visszaállítása, a holtág teljes 18,66 km szakaszának összekapcsolása, valamint a megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlás biztosítása, a holtág újra bevonása az ökológiai hálózatba.

Előzmények

A 2014-2020-as EU pályázati ciklusban a projekt a „Gyálai Holt-Tisza rekonstrukciója” címmel szerepelt, amely a holtág mintegy 15 km hosszú rekonstrukcióját tűzte ki célul. Az előkészítés során jelentős szénhidrogén szennyezettségre derült fény, amelynek következtében az eredeti projekt ellehetetlenült. A holtág szennyezéssel érintett mederszakaszának (Feketevíz) kármentesítése, a KEHOP-3.3.0 pályázati konstrukcióban a „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című projektben (http://gyalaholtag.ovf.hu/index.html) valósul meg.

A holtág eredeti koncepció szerinti fennmaradó, „Fehérparti” szakaszának rekonstrukciójára és az egyéb – a kármentesítéshez közvetlenül nem kapcsolódó – projektelemek megvalósítására azonban vízgazdálkodási szempontból továbbra is szükség van. Nélkülük a holtág komplex és tartós rehabilitációja, környezetállapotának javítása nem tud megvalósulni.

A fenti indokok miatt jelen beruházás a „Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése” megnevezéssel teljesül.

A fejlesztéssel érintett terület

A holtág közigazgatásilag Szeged városhoz és Röszke községhez tartozik. A Holt-Tisza szűkebb környezetéhez Szeged Szentmihálytelek és Gyálarét városrészei, illetve Röszke község tartoznak. A szélesebb értelemben vett környezet a fentiek mellet a 39-es belvízrendszer településeit (Szeged-Kiskundorozsma, Ásotthalom, Mórahalom, Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges, Domaszék, Zákányszék) foglalja magába.

A fejlesztés várható eredményei

A beruházás eredményeként javul a holtág ökológiai állapota, nő a biológiai sokféleség, megszűnnek a degradált állapotok, visszaáll a természetes folyásirány, összekapcsolódik a Holt-Tisza teljes közel 20 kilométeres szakasza, továbbá a megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlás biztosításával a holtág újra bekapcsolódik a térség ökológiai hálózatába.
A javuló vízminőség pozitív változást eredményez a holtág menti mezőgazdasági termelésben. A víztározási kapacitás helyreállítása a belvízvédelmi biztonság javulását eredményezi, illetve a lakosság egészséges életfeltételeit is közvetlenül javítja.

A projekt főbb elemei:

  • A Gyálai Holt-Tisza mederrendezése a 12+744 – 15+630 csatornakilométer között;
  • Partvédelem kiépítése az 5+950 – 7+040 csatornakilométer szelvények között;
  • A Hattyasi szivattyútelep reverzibilissé alakítása és új vízkivételi mű létesítése a Tisza folyó 168,396 folyamkilométer szelvényében;
  • A Gyálai Holt-Tisza mentén új vízkormányzó műtárgy beépítése, a meglévő műtárgyak felújítása;
  • Vízminőségi monitoring állomások és vízhozam mérő állomás fejlesztése, ezek:
    - Röszkei vízminőségi állomás a röszkei átjáróban az 5+922 csatornakilométeren;
    - Fehérparti vízminőségi állomás a fehérparti átjáróban a 15+630 csatornakilométeren;
    - Vízhozam mérő állomás a Feketevíz keleti ágán a 18+080 csatornakilométeren.

Bővebb információ: http://gyalavizgazdalkodas.ovf.hu/index.html